Uneliaana ajaminen: Mitä tehdä ja miten sitä vältetään?

Uneliaana ajaminen: Mitä tehdä ja miten sitä vältetään?

Väsyneenä tai uneliaana ajaminen, kuten monet sanovat, lisää onnettomuusriskiä. Uneliaana ajamista saattaa tapahtua enemmän kuin arvaatkaan. Kyse ei ole vain siitä, että kehosi on väsynyt. Myös aivosi ovat väsyneet. Ne lakkaavat toimimasta niin hyvin kuin niiden pitäisi, jotta voisit ajaa turvallisesti.

Kun aivomme ovat liian väsyneet, se voi estää meitä tekemästä loogisia ajopäätöksiä. Käsiin, jalkoihin ja silmiin lähetettävät viestit viivästyvät, mikä voi vaikuttaa vakavasti ajotehtävän lopputulokseen. Havainnollistamaan tätä voit ajatella, miten saatat toimia kotona väsyneenä. Et ehkä ole yhtä aktiivinen, reaktiosi – fyysiset ja henkiset – saattavat olla hitaampia, etkä ehkä ajattele yhtä selkeästi kuin normaalisti. Haluatko todella ajaa autoa, kun tunnet olosi tällaiseksi? Voitko kuvitella, että näin käy, kun istut ajoneuvon ratissa? Tämä on liian vaarallista edes harkita sen sallimista. Silti monet ihmiset jättävät väsymyksen oireet huomiotta ja jatkavat ajamista.

Kuljettajina meidän on tunnistettava väsymyksen varhaiset merkit. Tällaisia merkkejä voivat olla esimerkiksi hyvin vähäinen energiantarve, liiallinen haukottelu, silmäluomien roikkuminen, vaikeus pitää silmät auki tai ajelehtiminen kaistalla puolelta toiselle. Voi myös olla haastavaa keskittyä yksittäiseen tehtävään pidemmän aikaa. Sinulla voi olla jopa vaikeuksia muistaa, miten olet päässyt nykyiseen sijaintiisi. Jos olet kokenut jotakin näistä oireista, on todennäköisesti aika pysäköidä turvallisesti jonnekin ennen kuin on liian myöhäistä. Muista, että silmien sulkeminen vain kahdeksi sekunniksi nopeudella 55 km/h tarkoittaa, että ajoneuvosi kulkee noin 160 metriä ilman, että näet, mitä edessäsi on. Melkoinen matka ajaa silmät kiinni, vai mitä?

Kuljettajina meidän pitäisi olla tietoisia näistä väsymyksen keskeisistä merkeistä ennen kuin nousemme ajoneuvoon. Pidemmillä ajomatkoilla nämä uneliaisuuden oireet voivat kuitenkin alkaa näkyä, kun olet jo syvällä matkassa. Kun näin käy, voit tehdä muutamia asioita pysyäksesi valppaana ja hereillä, kunnes pääset turvallisesti pysäköimään auton.