Miten välttää peräänajokolarin uhreiksi joutuminen?

Miten välttää peräänajokolarin uhreiksi joutuminen?

Toinen tilanne, joka lisää peräänajokolareiden riskiä, on pysähtynyt liikenne, erityisesti risteyksissä. Risteyksissä tapahtuu eniten törmäyksiä Pohjois-Amerikassa, ja peräänajokolarit muodostavat merkittävän osan näistä tapahtumista. Itse asiassa peräänajokolarit ovat Pohjois-Amerikassa yleisimmin raportoituja törmäyksiä. Näin ollen kannattaa opetella, miten niitä voidaan välttää.

Yksi yleisimmistä virheistä, joita kuljettajat tekevät ennen kuin joutuvat peräänajokolariin punaisissa valoissa, on se, etteivät he jätä riittävästi tilaa ajoneuvonsa eteen. Monet kuljettajat saattavat nähdä takaa nopeasti lähestyvän ajoneuvon, mutta eivät pääse kaistaltaan, koska edessä ei ole riittävästi tilaa. Vaikka tämä saattaa tuntua epätavalliselta, yli ajoneuvon pituisen tilan jättäminen ajoneuvon eteen pysähtyneenä (kun takanasi ei ole pysähtynyttä ajoneuvoa) antaa sinulle tilaa siirtyä pois tieltä, jos hätätilanne syntyy. Jos tieolosuhteet ovat liukkaat sateen, lumen tai jään vuoksi, on viisasta jättää enemmän kuin yhden ajoneuvon pituinen matka eteesi.

Kun hidastat pysähtynyttä liikennettä tai punaisia valoja varten ja jätät ylimääräistä tilaa ajoneuvosi eteen, joudut etsimään nopeasti mahdollisia pakoteitä. Jälleen kerran vieressäsi oleva kaista, jalkakäytävä tai sivutie tai pysäköintialue voi toimia. Joskus pelkkä siirtyminen eteenpäin eteesi jäävään ylimääräiseen tilaan riittää siihen, että takanasi oleva ajoneuvo ehtii pysähtyä ajoissa törmäämättä ajoneuvoosi.

Pysähtyneenä on tärkeää tarkkailla peilejäsi muutaman sekunnin välein ja vilkaista samalla eteenpäin nähdäkseen, milloin liikennevalot ovat vaihtuneet tai milloin edessäsi olevat ajoneuvot alkavat jälleen liikkua. On täysin tarpeetonta odottaa, kunnes kuulet renkaiden kilinää, ennen kuin huomaat olevasi vaarassa joutua peräänajokolariin.

Jos huomaat, että takana oleva ajoneuvo lähestyy hieman liian nopeasti, aloita pysähtyneenä hiljalleen hiipiminen eteenpäin, kun ajoneuvo lähestyy ajoneuvoasi, ja kosketa jarrupoljinta, jos mahdollista. Koska useimmilla kuljettajilla on taipumus hidastaa vauhtia, kun he lähestyvät jarruvaloja, jos siirrät ajoneuvoasi hyvin hitaasti eteenpäin jarruvalojen ollessa edelleen aktivoituina, annat lähestyvälle kuljettajalle lisää tilaa pysähtyä turvallisesti. Tämä tekniikka on tehokas myös märillä teillä. Tämä on hyöty siitä, että suunnittelet etukäteen ja annat itsellesi lisätilaa ajoneuvosi eteen.

Jos kuitenkin tunnet, että takana oleva ajoneuvo lähestyy liian nopeasti pysähtyäkseen ajoissa, vaikka sinä liikutkin hieman ylöspäin, suuntaa kohti pakotietäsi. Oletus, että auto pysähtyy ajoissa, voi olla vaarallinen virhe. Väistäminen ajoneuvon ollessa liikkeessä voi tapahtua nopeammin kuin pysähtyneenä. Eteenpäin suuntautuva liikkeesi voi antaa sinulle etumatkaa.

Huolimatta siitä, mitä olet ehkä kuullut aiemmin, peräänajon välttäminen on 100-prosenttisesti mahdollista. Sinun on kuitenkin suunniteltava se etukäteen, joskus jopa ennen kuin huomaat varhaiset varoitusmerkit. Ja muista, että jos opit, miten peräänajon välttämiseksi voidaan luoda ja käyttää pakotietä, saatat pelastaa henkesi.

Kirjoittajasta