Ennen matkaa tehtävät tarkastukset eivät koske vain hyötyajoneuvoja.

Ennen matkaa tehtävät tarkastukset eivät koske vain hyötyajoneuvoja.

Ajoneuvon puolen tarkastaminen

Kun olet tarkastanut ajoneuvon takaosan, siirry ajoneuvon matkustajan puolelle. Aloita sivuikkunoista. Myös niiden on oltava puhtaat ennen ajoneuvoon menoa. Niitä on vaikea puhdistaa kuljettajan istuimella, eikä ikkunoiden rullaaminen alaspäin onnistu aina niin hyvin kuin luulisi. Kun sinulla on käsilläsi pyyhin, saat työn tehtyä muutamassa sekunnissa.

Kun siirryt pois sivuikkunoista, varmista, että kaikki ovet on suljettu kunnolla. Jos et ole ajanut kyseistä ajoneuvoa viimeksi, matkustajan ovet eivät ehkä ole kunnolla kiinni, jolloin ovi voi kääntyessäsi lentää auki ja aiheuttaa paniikkia sinulle ja muille lähellä oleville. Tarkista myös, onko ajoneuvossa vaurioita, kuten teit ajoneuvon takaosassa, ennen kuin astut ajoneuvoon ja ajat pois.

Kun ovet ja ikkunat on tarkastettu, varmista, että sivupeili on puhdas eikä se ole sisään taittunut. Monet kuljettajat taittavat sivupeilit sisään välttääkseen niiden vaurioitumisen kadulle tai parkkipaikalle pysäköidessään. Joskus ohikulkijat taittavat ne sisään. Tämän jälkeen on renkaiden tarkastuksen aika.

Rengaspaineen tarkistaminen

Tarkistamalla ajoneuvon renkaat joka kerta ennen ajoneuvoon nousemista voit selvittää, onko renkaista menettämässä ilmaa. Koska renkaat suunnitellaan kuitenkin yhä useammin suorituskykyä varten, on yhä vaikeampaa havaita silmämääräisesti, että renkaissa on liian vähän ilmaa. Rengaspaineen ilmaisin on paras tapa tarkistaa ajoneuvon renkaiden ilmanpaine.

Renkaiden tarkistaminen niiden ollessa kylmät – alle 2 tuntia välittömän ajon jälkeen – on paras aika lukeman saamiseksi. Koska monissa ajoneuvoissa on rengaspainevalvontajärjestelmät, ne voivat yleensä auttaa, mutta niitä on käytettävä ajon aikana. Sen lisäksi, että tarkistat renkaiden riittävän ilmanpaineen, etsi jokaisen renkaan ympäriltä esineitä, jotka voivat vaurioittaa rengasta. Tällaisia ovat esimerkiksi naulat, pienet metallinpalaset tai jopa lasi. Oikein sijoitettuna renkaan puhkaisemiseen ei tarvita paljon. Etupyörien suunnan huomioiminen on viimeinen asia. Kukaan ei halua yllättyä siitä, mihin suuntaan ajoneuvo liikkuu, kun jarrupoljin vapautetaan. Pyörän suunnan huomaaminen voi poistaa tämän yllätyksen. Nyt on aika siirtyä ajoneuvon etuosaan.

Ajoneuvon etuosan tarkastaminen

Monet kuljettajat jättävät tuulilasin huomiotta, koska he uskovat pyyhkimien puhdistavan sen, mutta näin ei aina ole. Pyyhkimien tarkastaminen niiden alla olevien vaurioiden tai roskien varalta on hyvä alku kuljettajan näkyvyyden parantamiseksi. Pienet oksat tai lehdet voivat kiilautua pyyhkimen alle, mikä ei ainoastaan aiheuta raitoja ikkunaan, vaan voi myös vahingoittaa pyyhkimen tai sulan. Käytä noin kahden viikon välein mietoa puhdistusainetta puhdistaaksesi pyyhkijänsulasta mahdolliset roskat ja lika. Tämä voi auttaa pidentämään tuulilasinpyyhkimien käyttöikää ja parantaa kuljettajan näkyvyyttä. Nyt on myös hyvä aika tarkastaa tuulilasi ja etsiä kuoppajälkiä tai pieniä lohkeamia. Nämä lohkeamat saattavat olla kuljettajan näkökentän ulkopuolella, joten niitä ei ehkä ole huomannut ajon aikana.

Varmista, että konepelti on täysin lukittu. Jos joku muu on tarkistanut öljyn tai lisännyt pesunestettä, hän ei ehkä ole sulkenut konepeltiä kokonaan. Varmista, että ajovalojen linssit ovat puhtaat, samoin kuin rekisterikilpi, jos lainkäyttöalueellasi on pakollinen etukilpi. Jos ajovalojen linssit ovat muuttuneet keltaisiksi, voit käyttää linssinpuhdistusainetta niiden kirkastamiseksi. Olet melkein valmis, mutta et aivan. Vilkaise nopeasti ajoneuvon etuosan alle ja etsi mahdolliset nestevuodot. Jos huomaat siellä nestettä, kosketa sitä ja katso, onko se rakeista. Jos se ei ole, se on todennäköisesti ilmastointilaitteesta peräisin olevaa vettä.

Kun olet tarkastanut ajoneuvon etuosan, tarkista samat kohteet kuljettajan puolelta. Kummalla puolella ajoneuvoa kaasunkorkki on, varmista, että korkki on kunnolla kiinni kääntämällä, kunnes kuulet korkin naksahtavan. Tämä ennen matkaa tehtävä tarkastus vaikuttaa siltä, että se kestäisi kauan, mutta näin ei ole. Pidän siitä, että sitä tarkastellaan näin. Minulta kestäisi kauemmin saada huoltopalvelua tienvarressa kuin ongelman tunnistaminen ennen ajoneuvoon menoa.

Kirjoittajasta