8 tapaa tulla heti paremmaksi kuljettajaksi

8 tapaa tulla heti paremmaksi kuljettajaksi

Pysy valppaana ratin takana

Kun aloitat ajamisen, useimmat ajomatkasi ovat lyhyitä. Lyhyen matkan ajaminen helpottaa keskittymisen ylläpitämistä, mutta tulevaisuudessa ajat pidempiä matkoja ja pidempiä aikoja ilman taukoja.

Riippumatta siitä, kuinka pitkälle matkustat, muista kiinnittää turvavyösi ja varmista, että matkustajasi tekevät samoin. Pysy tietoinen liikennemerkeistä, jotka varoittavat nopeusrajoitusten muutoksista, eläinten risteyksistä, huonosta säästä, rautateiden risteyksistä, rakennustyömaista ja muista erilaisista turvallisuusasioista. Muista, että eläinten risteykset voivat olla erittäin vaarallisia sinulle ja muille autoilijoille erityisesti hämärän aikaan (eli hämärän ja aamun aikaan), kun valoisuus on heikko.

Sopeudu säähän

Ajoneuvoa käyttäessäsi joudut kokemaan vuodenaikaan ja alueellesi tyypillisiä sääolosuhteita. Ole varovainen liikenteessä äärimmäisissä sääolosuhteissa. Vaikka sadekuuro ei sinänsä ole vaarallinen ajo-olosuhde, sinun on muistettava, että ajoradat muuttuvat liukkaiksi. On tärkeää vähentää ajonopeutta, kytkeä ajovalot päälle ja pysyä liikennevirran mukana.

Varo vesiliirtymistä ja auton hallinnan menettämistä, joita voi tapahtua, kun ajat liian lujaa sateessa. Toisaalta liian hidas ajaminen tekee autostasi vaarallisen esteen muille kuljettajille. Muista, että ajaminen märällä säällä tarkoittaa, että ajoneuvon pysäyttäminen kestää kauemmin.

Pysäköi ajoneuvosi tarkasti

Vastuulliseen ajamiseen kuuluu myös ajoneuvon pysäköinti oikein. Älä vie ajoneuvollasi kahta paikkaa. Jos ajoneuvosi on liian suuri käytettävissä oleville paikoille, etsi alue ylivuotopysäköintiä varten tai etsi kokonaan toinen alue pysäköintiä varten. Älä myöskään pysäköi merkityn linjan yli, jotta muut autot eivät törmää tai kolhi oviasi.

Katso tulevaisuuteen

Vastuulliseen ajotapaan kuuluu myös tulevien tapahtumien ennustaminen katsomalla eteenpäin. Sinun pitäisi esimerkiksi usein katsoa kaksi paikkaa edessäsi olevaa ajoneuvoa, jotta voit ennakoida kehittyviä tilanteita. Kun kaksi autoa edellä ajava auto jarruttaa, sinulla on enemmän aikaa pysähtyä vähitellen ja turvallisesti. Jätä ajoneuvosi ja edellä ajavan auton väliin tilaa, jotta sinulla on ylimääräistä tilaa, jos joudut peräänajon kohteeksi.

Käytä vilkkua

Muista edellä mainittujen vinkkien lisäksi käyttää ajoneuvosi suuntavilkkujasi. Vilkku on paras tapa ilmoittaa aikeistasi muille kuljettajille. Monet kuljettajat eivät kuitenkaan edes käytä sitä. Ole puolustava kuljettaja. Älä luota vankkumattomasti muihin tiellä liikkuviin kuljettajiin. Jotkut kuljettajat saattavat olla humalassa, väsyneitä, kokemattomia tai hajamielisiä.

Jos olet joskus epävarma tilanteista, joita olet kohdannut tai saatat kohdata tiellä, ei ole häpeä lähestyä koulutettuja kuljettajaopetuslaitoksia kysymyksillä siitä, miten pysyä turvassa. Itsetuntemus ja nöyryys voivat olla ratkaisevia, kun istut ratin takana.

Kirjoittajasta